“Kütüphane Haftası”nda okulumuzda birçok etkinlik gerçeleştirildi. Bilgi kaynakları ve kütüphane hizmetlerine yönelik bilgiler verilerek okumanın ve kütüphane kullanımının gerekliligi ile öneminin ögrencilere anlatıldı. Kütüphaneler, bilgi kaynakları ve hizmetleri hakkında yaratıcı okuma etkinlikleri, ögretici ve egitici film gösterileri düzenlendi. Özlü sözler söylendi. Kütüphanelerin ögrenciler, ögretmenler ve diger kullanıcılar tarafından etkin olarak kullanılması, basılı ve elektronik kaynaklara kolay erisim saglanması konularında bilgilendirici etkinliklerin düzenlendi.
Kütüphaneler, kitaplar, okuma alıskanlıgı ve bilgi okuryazarlıgı konularında egitim kurumları ögrencileri arasında “Kütüphane Haftası”nın etkin bir sekilde kutlanması sağlandı.Yenilikçi yöntemlerle ögrencilerin kitapla buluşmaları sağlandı ve okuma kültürünün gelistirilmesi için boyama yapıldı. Pano hazırlandı.
“Kütüphaneler aklın tedavisi yerleridir.” (Diodorus Siculus)
“Bugünün gerçek Üniversitesi bir kütüphanedir.” (Thomas Carlyle)
“Kitapsız bir ev ruhsuz bir vücuttur.” ( Çicero)
Kütüphaneler Tarihi
Okumanın var olduğu eski zamanlardan bugüne kadar kütüphaneler insanlık için hizmet etmektedir. İlk kütüphane, Asurlular zamanına kadar gitmektedir. Osmanlılar da kütüphanelere ve okumaya oldukça önem verirlerdi. O döneme ait bir çok eser halen mevcuttur. Bunlara örnek verecek olursak: Beyazıt Devlet Kütüphanesi, İstanbul Süleymaniye’de mevcuttur. Milli kütüphane, Milli Meclisi Kütüphanesi sayılabilir. Bu kütüphanelerden içlerinde Milli kütüphane ise, 15/04/1946 yılında kurulmuştur. İşin ilginç ve utulmayan tarafı ise içinde ilk açılışta 2 kitap olmasıdır. Bugün ise 620 binden fazla kitap mevcuttur. Ülkemizde ise kitap sayısı 6 milyondan fazladır.
Kitapların Türleri Nelerdir?
Kitaplar genel olarak aşağıdaki türlerden oluşmaktadır.
* Bilgi amaçlı Kitaplar
Bu kitaplar genel olarak öğretici kitaplardan oluşmaktadır. Farklı konularda bilmediğimiz bilgileri bizlere öğretirler. Düşünce ufkumuzu genişleterek yeni bilgiler edinmemize yardımcı olurlar. Bunlara örnek ders kitaplarıdır. Bu kitapların dikkatli okunmasında fayda vardır.
* Başvuru kitapları
Bu kitaplar içerik olarak bize farklı, değişik yararlı bilgiler sunmaktadır. Ansiklopediler, sözlükler, yazım kılavuzları bunlara örnektir. Bu kitaplarda içerik olarak bilgiler daha çabuk bulunabilirsin diye harf sırasına göre hazırlanmaktadır.
* Meslek kitapları
Adından da anlaşılacağı gibi belirli meslek grupları için hazırlanmış kitaplardır. Mesleklerinde daha başarılı olmak isteyenler bu kitaplardan yararlanabilirler. Bu kitaplar genelde kütüphanelerde mevcuttur.
* Edebi kitaplar
Masallar, öyküler, gezi romanları, şiir kitapları ve anılar gibi bu gruba girer. Bu kitaplar kolay okunur. Okuyan kimseyi düşündürür, dinlendirir ve duygulandırır
* Çocuk kitapları
Bu kitaplar, çocuklar için yazılan kitaplardır. Çocuklara bilgiler verir. Çocukların düşünce ve duygu dünyasını geliştirmekte yardımcı olur.